Larengeal çatı cerrahisi larenksin kıkırdak iskeleti üzerinde gerçekleştirilen bir cerrahidir. Ağız içinden gerçekleştirilen endolarengeal mikrolarengoskopik cerrahiden farklı olarak dışarıdan eksternal cerrahi olarak gerçekleştirilir. Tiroplasti olarak adlandırılan larengeal çatı cerrahisi 4 ayrı operasyon çeklinde gerçekleştirilir. Ayrı ayrı sınıflandırılan bu tiroplastilerde ses tellerinin içe itilmesi, dışa çekilmesi, gevşetilerek boyunun kısaltılması ve gerilerek boyunun uzatılaması amaçlanır.
Tip I tiroplasti: Genellikle kalıcı tek taraflı ses teli felçlerinde uygulanan ve son derece yüz güldürücü sonuçları olan bir operasyondur. Hastanın tek taraflı olarak (sağ ya da sol) bir ses teli felçli bir şekilde hekime başvurur. Ses tellerinde ortaya çıkan bu felç viral bir infeksiyon neticesinde ses tellerini hareket ettiren rekürrensiyel sinirin nöriti (iltihaplanması) neticesinde ya da sebebi bilinmeyen idiopatik bir şekilde de karşımıza çıkabilirken, en önemli nedeni geçirilen guatr operasyonu esnasında ses tellerini hareket ettiren rekürrensiyel sinirin operasyon esnasında hasarlanmasıdır. Rekürrensiyel sinir hangi tarafta hasarlandıysa o taraftaki ses teli hareket etmez ve felçli kalır. Fonasyon (ses çıkarma) esnasında normalde her iki ses teli birlikte hareket ederek orta hatta birbirine çarparlar ve bu şekilde ses çıkar. Ancak bir tarafta ses teli hareket etmedeği zaman (vokal kord felci) hareket edebilen ses teli hareket etmeyen ses teline fonasyon esnasında ulaşamaz ve ses telleri birbirine çarpmadığı için afonik bir ses tonu yani ses kısıklığı ortaya çıkar. Bu durumda hastada sadece ses kısıklığı olmaz. Yutkunurken, özellikle sıvı gıdalar alınırken, ses telleri tam kapanamayacağından dolayı nefes borusuna kaçak olur ve şiddetli öksürük refleksi uyarılır. Tip I tiroplasti operasyonunda yapılan işlem dışardan eksternal insizyon ile girilip, ses teli felci olan tarafta, tam ses telinin izdüşümü olan gırtak bölümünden kıkırdak bir pencere çıkarılması ve bu pencereden içeri silicon blok sokularak yanda felçli olarak hareketsiz duran ses telini içeri doğru itilmesidir. B şekilde felçli olan ses teli hareketli olan diğer ses telinin fonasyon esnasında ulaşabileceği bir mesafaye itilir. Böylece fonasyon (ses çıkarma) esnasında hareketli olan ses teli felçli olan ses teline ulaşıp çarpabilir ve ses kuvvetli bir şekilde çıkar.
Tip II tiroplasti: Ses tellerinin her ikisininde felçli olduğu durumlarda uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Guatr nedeniyle yapılan tiroid cerrahisinde eğer ses tellerini hareket ettiren rekürrensiyel sinirler her iki tarafta da zedenlenirse ses telleri nefes alma esnasında açılamaz ve hasta büyük bir solunum sıkıntısına girebilir. Hatta hastanın boğulma ve kaybedilme riski dahi vardır. Böyle tehlikeli bir durumu ortadan kaldırmak amacıyla hastanın solunumunu rahatlatmak amacıyla ses tellerinin iki taraflı felçli olarak kaldığı ve hava yolunun kapandığı seviyenin altında nefes borusuna by-pass bir hava yolu deliği açılmak zorunda kalınabilir (trakeotomi). Tip II tiroiplasti operasyonunda iki taraflı olarak felçli bir şekilde orta hatta birbirine yapışık şekilde duran ses tellerinden biri havayolunu açmak amacıyla kenara çekilir.
Tip III tiroplasti: Ses tellerinin aşırı gergin olduğu ve bu nedenle ses tellerindeki gerginliği azlatmak ve ses tellerinin boyunu kısaltmak amacıyla gerçekleştirilen bir operasyondur. Genellikle mutasyonel falsetto hastalarında uygulanır, bunun dışında ses tonundaki incelikten rahatsız olan erkek hastalara da uygulanabilir. Tip III tiroplasti operasyonunda gırtlağın ses tellerini barındıran tiroid kıkırdağından iki taraflı olarak 3 ya da 4 mm genişliğinde boylamasına kıkırdak bölümler çıkarılır. Bu kıkırdak şeritler çıkarıldıktan sonra tiroid kıkırdağın açık bölümleri birbirine kalıcı sütürler ile yaklaştırılarak ses tellerinin boyunun kısalması, gerginliğinin azaltılması ve ses tonunun kalınlaşması amaçlanır.
Tip IV tiroplasti (krikotiroid yaklaştırma): Bu operasyonda ses tellerinin boyunun uzatılarak gerginliğinin arttırılması amaçlanır. Aynı bir keman yayının gerginliği arttırılınca nasıl çıkardığın ses inceliyorsa, ses telinin boyu uzatılıp, gerginliği arttırılınca çıkarılan ses incelir. Bu operasyonda ses tellerini barındıran tiroid kıkırdak ile tiroid kıkırdağın üzerine oturduğu krikoid kıkırdak kalıcı sütürler ile birbirine yaklaştırılır. Bu yaklaştırma esnasında ses tellerini arkada tutan aritenoid kıkırdaklar da krikoid ile birlikte arkaya doğru sürükleneceğinden ses tellerinin boyunda uzama ve gerginlğinde artma ortaya çıkar. Bu operasyon genellikle aşırı kalın ses tonlarından rahatsız olan kişilere (transseksüeller) uygulanır.
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır. Copyright 2015 - 2022 Tüm hakları saklıdır.ismetaslan.com.tr | Web Tasarım CMS Bilişim