Kolesteatom nedir? Kolesteatom kronik orta kulak iltihaplarında ortaya çıkabilen kemik yapıları eritme potansiyeli olan tehlikeli bir oluşumdur. Kolesteatom kulak zarında ortaya çıkan marjinal (kulak zarının merkezinde olmayan, kenarında ortaya çıkan) perforasyonlarda görülür. Dış kulak yolunu döşeyen cildin en üst zar tabakası bu marjinal kulak zarı perforasyonundan devamlı olarak orta kulak boşluğuna doğru hücum eder ve orta kulak boşluğunda birikmeye başlar.
Kolesteatom nelere sebep olabilir? Orta kulak boşluğunda biriken bu kolesteatom zaman içinde enzimatik (eritici, öğütücü) bir aktivite kazanmaya başlar ve komşuluğundaki kemik yapılarde erozyonlara, erimelere neden olmaya başlar. Orta kulak boşluğunda ve orta kulak komşuluklarında çok önemli yapılar mevcuttur. Öncelikle orta kulak boşluğunda bulunan işitmeyi sağlayan örs, çekiç ve üzengi kemikçiklerinden oluşan kemikçik zincir sisteminde erimelere neden olabilir ve iletim tipinde bir işitme kaybı ortaya çıkmasına neden olabilir. Kemikçik zincirindeki erime en sık olarak örs kemiğinin (incus) uzun kolunda ve stapes (üzengi) kemiğinin bacaklarında (kruslar) ortaya çıkar. Orta kulak boşluğunda kemik bir kanal içinden yüz siniri (n. Facialis) geçer. Eğer kolesteatom yüz sinirinin kemik kanalını erode ederse hastada yüz felci ortaya çıkabilir. Yine aynı şekilde kolesteatom iç kulak yapılarının orta kulağa en yakını olan yan (lateral) yarım daire kanalı (semisirküler kanal) üzerindeki ince kemiği erode ederse hastada bir iç kulak iltihaplanması (labirentit) ve neticesinde şiddetli bir baş dönmesi ve o ana kadar iletim tipi olan işitme kaybının iç kulak tipi sensörinöral işitme kaybına dönüşmesi ortaya çıkar. Kolesteatomun neden olabileceği en tehlikeli durum ise orta kulak boşluğu ile beyini ayıran ince bir kemik olan orta kulak çatısının (tegmen timpani) erode olmasıdır ki bu olay menenjit, beyin absesi gibi hastanın hayatını tehdit edebilecek çok ciddi sonuçlara neden olabilir.
Kolesteatomun belirtileri nelerdir? Uzun süreden beri mevcut olan geçmeyen kötü kokulu kulak akıntısı kolesteatomun en önemli belirtisidir. Kolesteatom olmayan santral (merkezi) kulak zarı perforasyonlarında da kulak akıntısı olabilir ancak bu akıntı kötü kokulu değildir. Kötü kokulu kulak akıntısı ile birlikte hastada iletim tipi işitme kaybı da bulunur. Hastalık ihmal edilip tedavisi gecikirse hastada kolesteatomun neden olabileceği komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bunlar arasında yüz felci, baş dönmesi, sinirsel tipte işitme kaybı yada ense sertliği, ateş, bilinç bulanıklığı gibi menenjit belirtileri ortaya çıkabilir.
Kolesteatom nasıl tedavi edilir? Kolesteatomun tedavisi cerrahidir. Kolesteatomun cerrahi tedavisi 2 şekilde yapılabilir. Temel prensip olarak kolesteatomun orta kulak boşluğundan tamamen temizlenmesi gerekir. Bu temizlenme genel olarak radikal bir şekilde gerçekleştirilmesi gereklidir çünkü kolesteatom çok agressif ve tehlikeli bir hastalıktır. Kolesteatomun orta kulak boşluğundan temizlenmesi 1) orta kulak fonksiyonlarının korunmadığı radikal bir şekilde gerçekleştirilebilir (radikal mastoidektomi) ya da 2) orta kulak fonksiyonlarının korunabildiği ve kolesteatomun komplet olarak temizlendiği fonksiyon koruyucu bir cerrahi ile gerçekleştirilebilir (modifiye radikal mastoidektomi). Radikal mastoidektomide orta kulak fonksiyonlarının korunması düşünülmez, orta kulak boşluğu kolesteatom ile birlikte komplet olarak boşaltılır ve kolesteatomun orta kulakta tekrar birikmemesi orta kulağın kolayca temizlenebilmesi için geniş pencere ile dış kulak kanalına ağızlaştırılır. Radikal mastoidektomi operasyonlarında hastanın işitsel fonksiyonları düşünülmez ve bu operasyon neticesinde hastada yaklaşık 40 dB (desibel) civarında iletim tipi bir işitme kaybı ortaya çıkar. Ancak bu hastalarda zaten operasyon öncesi de kolesteatom nedeniyle ciddi bir işitme kaybı bulunmaktadır. Agressif ve kolesteatom komplikasyonlarına açık kolesteatomlarda uygulanır. Kolesteatom için gerçekleştirilen ikinci tür operasyonda ise kolesteatomun temizlenmesi ile birlikte orta kulağın işitsel fonksiyonlarının da korunması amaçlanır. Daha sınırlı ve komplike olmayan kolesteatomlarda uygulanır. Kolesteatom temizlendiğinden emin olunduktan sonra hastanın işitme fonksiyonlarının korunması için kemik zincir rekonstrüksiyonu ve zar tamiri gerçekleştirilir. Kemik zincir rekonstrüksiyonu için çeşitli yöntemleri vardır. Kopmuş olan kemik yerine iletimi sağlamak için kemik çimentosu (bone cement), incus (örs) kemiğinin çıkarılıp malleus (çekiç) ve stapes (üzengi) arasına yerleştirilmesi (incu interpozisyonu) bu yöntemlerden birkaçıdır. Aynı zamanda kemik zincir rekonstrüksiyonu için protezler de kullanılabilir. Bu amaçla total ossiküler rekonstrüksiyon protezi (TORP) ya da parsiyel ossiküler rekonstrüksiyon protezi (PORP) kullanılabilir.
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır. Copyright 2015 - 2022 Tüm hakları saklıdır.ismetaslan.com.tr | Web Tasarım CMS Bilişim