Kokleer implant nedir? Koklear implant (bionik kulak) ağır ve çok ileri derecede işitme kaybı olan hastalarda işitmeyi sağlamak için cerrahi olarak takılan bir elektronik işitme cihazıdır.
Kulağın işitme organı olan salyangozda (koklea) sorunu olan kişilerde işitme bu yolla sağlanabilir. Bu gibi hastalarda yeterli işitme sağlanarak konuşma ve konuşmayı anlama mümkün olabilmektedir. Cihazın sağladığı işitme doğal işitmeden farklı olmakla birlikte anlamayı ve konuşmayı sağlayacak düzeydedir. Yeni cihazlar ve teknolojileri geliştirilmesiyle beraber gürültülü ortamlarda daha iyi işitme, müzik dinleme ve hatta yüzerken cihazı kullanabilmek bile mümkün olabilmektedir.
Bu güne kadar dünyada 350.000 den fazla hastaya koklear implant takılmışır. Yüksek cihaz maliyetleri, cerahi ve cerrahi sonrası takipin özel olması nedeniyle bu hastaların büyük kısmı gelişmiş ülkelerde yapılmıştır.
Ülkemizde de1998 yılından beri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmekte ve pek çok hastaya koklear implant başarılı şekilde uygulanmaktadır.
Kimler kokleer implant operasyonuna adaydır?
Hastalar, işitme kayıplarının türü, işitme düzeyleri, yaşları, yaşa göre konuşma ve anlama düzeyleri, rehabilitasyon imkanları gibi faktörler açısından titizce değerlendirilerek belirlenir.
-İleri derecede veya tam kalıcı iç kulak tipi sinirsel işitme kaybı olan kişiler
-Çalışan bir işitme sinir olan kişiler
-Yaşlarına gore belli seviyede konuşması olan küçük çocuklar
-İyi bir konuşma becerisine sahip olan ama bir nedenle işitmesini kaybetmiş yetişkinler
-Yüksek düzeyde işitme cihazı olan ama fayda göremeyen çocuklar
-Duymak isteyen ve seslerin olduğu bir dünyada yaşamak isteyen
ve ailesi ve çevresi tarafından destleklenebilecek hastalar bu ameliyat için öncelikli adaylar arasındadır.
Kokleer implant kimlere yapılmaz? İşitme engelli olarak doğmuş olan bir çocuğun kokleer implant cihazından fayda görebilmesi için beynin temporal lobundanki işitme merkezinin işlevsel durumda olması gereklidir. Beyindeki bu merkez iç kulaktan gelecek işitsel uyarılar ile beslenecek şekilde programlanmıştır. Eğer doğumdan sonra iç kulaktan beynin işitme merkezine işitsel uyarılar uzun bir süre gönderilemez ise bu işitme merkezi giderek körelmeye başlar ve belirli bir zaman sonra fonksiyonunu yitirir. Bu nedenle doğumdan sonra ideal olarak 1 yaşından sonra doğumsal iç kulak tipi işitme kaybı olan çocuklara kokleer implant cihazı takılmalıdır. 7-8 yaşlarına kadar hiç bir işitsel uyarı almayan beyindeki işitme merkezi bu yaştan sonra körelir ve kokleer implant cihazı takılsa dahi bir işe yaramaz. Bu nedenle erken tanı çok önemlidir. Doğumdan hemen sonra yapılacak işitme tarama testleri (BERA, otoakustik emisyon vb) ile doğumsal işitme kayıplarının erken teşhisi mümkündür.
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır. Copyright 2015 - 2022 Tüm hakları saklıdır.ismetaslan.com.tr | Web Tasarım CMS Bilişim