Otoskleroz hastalığı nedir? Otoskleroz hastalığı erişkin popülasyonda ortaya çıkan iletim tipi işitme kayıplarının en önemli nedenlerden biridir. Genellikle 30-40 yaşlarda bayan hastalarda ortaya çıkar. Otozomal dominant olarak tanımlanan kalıtsal bir hastalık olmasına karşılık penetransı düşük olduğundan ailesinde otoskleroz hastalığı olan her kişide mutlaka otoskleroz hastalığı çıkacak diye bir kural yoktur.
Otoskleroz hastalığı nasıl ortaya çıkar? Otoskleroz hastalığı ses enerjisinin orta kulaktan iç kulağa iletilmesini engelleyen bir kireçlenme sorunudur. Normal olarak kulak zarına çarpan ses enerjisi önce malleus (çekiç), daha sonra incus (örs) ve en son olarak üzengi (stapes) kemiğine iletilir. Stapes kemiği aynı atın üzengisi şeklindedir ve üzenginin tabanı iç kulağa açılan oval pencere ile eklem yapar. Kulak zarına çarpan ses enerjisi üzengi kemiğinin oval pencere ile yaptığı eklem üzerinde bir pompalama hareketi ile iç kulağa iletilir. Normalde bu sesin iç kulağa iletilebilmesi için üzengi kemiğinin tabanı ile oval pencere arasındaki eklem hareketli olmalıdır. Ancak otoskleroz hastalığında üzengi kemiğinin tabanı ile oval pencere arasındaki bu eklem içine sklerotik plaklar (kireçlenme) oturur ve eklem hareketsizleşir. Bu nedenle ses iç kulağa iletilemez ve iletim tipinde işitme kaybı ortaya çıkar.
Otoskleroz hastalığı nasıl belirti verir? Otoskleroz hastalığı progressif (ilerleyici) bir hastalıktır. İşitme kaybı aniden ortaya çıkmaz. Önceleri hafif, daha sonra ise gittikçe ilerleyen bir işitme kaybı şeklinde ortaya çıkar. Otoskleroz her iki kulağı da tutar. Otoskleroz hastalığı önceleri sesin iç kulağa iletilmesindeki aksama nedeniyle iletim tipi işitme kaybına neden olurken, hastalık önlem alınmaz ve ilerlemeye devam ederse, sklerotik odaklar oval pencere kenarlarından iç kulağa doğru uzanma yapar ve iç kulağı da tutarak iç kulak tipi sinirsel (nörosensöryel) işitme kaybına neden olur. Çınlama otoskleroz hastalığının bir diğer belirtisidir. Ancak her hastada mutlaka çınlama olacak diye bir kural yoktur. Otoskleroz hastalarının bir diğer özelliği ise düşük ses tonları ile konuşmalarıdır. Otoskleroz hastalarının düşük ses tonu ile konuşmalarının nedeni kendi ses tonlarının yüksekliğinden rahatsız olmalarıdır.
Otoskleroz hastalığı nasıl tedavi edilir? Otoskleroz hastalığının tedavisinde uygulanan yöntem, hareketsiz hale gelmiş (fikse) üzengi kemiğinin çıkarılıp yerine üzengi kemiği görevini yapacak bir protez yerleştirilmesidir. Üzengi kemiği örs kemiği ile olan ekleminden ayrılarak çıkarılır ve protez örs kemiğinin uzun koluna takılır. Sesin iç kulağa iletilmesi için de protezin alt ucu oval pencereden iç kulağa yerleştirilir. Bu operasyonun iki şekli vardır. Birinci yöntemde üzengi kemiğinin tamamı tabanı ile birlikte çıkarılır (stapedektomi). İkinci yöntemde ise üzengi kemiğinin tamamı çıkarılmaz, sadece bacakları (kruslar) çıkarılır, taban çıkarılmaz. Üzengi kemiğinin tabanı üzerine açılan bir delik ile protezin alt ucu iç kulağa yerleştirilir (stapedotomi). Bu iki operasyon arasında fark stapedotomi operasyonu daha minimal invaziv bir girişim olduğu için hastanın operasyondan sonraki iyileşme döneminde daha az baş dönmesi gibi sorunlar yaşamasıdır.
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır. Copyright 2015 - 2022 Tüm hakları saklıdır.ismetaslan.com.tr | Web Tasarım CMS Bilişim