EMG her hangi bir kas fonksiyonunun kas tarafından üretilen elektriksel uyarıların ölçülmesiyle değerlendirilmesini sağlar. Değerlendirilecek en küçük kas ünitesi (motor ünite) tek bir alfa motor nörondan , nöronun nöromusküler bileşkesinden (junction) ve bu nöron tarafından innerve edilen kas liflerinden oluşur. Tek bir motor nöron tarafından innerve edilen kas lifi sayısı çok değişken olup hızlı ve küçük kaslarda (ör: orbita ve larengeal kaslarda) bir alfa motor nörona bir kaç lif düşerken çok daha büyük ekstremite kaslarında bu sayı daha fazladır. Bir kastaki multiplmotor unitelerin depolarizasyonu neticesinde ortaya çıkan sinyal her bir aksiyon potansiyelinin temporospasyal süperpozisyonu neticesinde oluşur. Bu sinyale motor ünite aksiyon potansiyeli (MUAP) denir. Alt motor nöron denervasyonu olduğu durumlarda (ör: rekürren larengeal sinir) EMG`de fibrillasyon potansiyelleri denen spontan depolarizasyonlar gözlenir. Buna karşılık üst motor nöron hastalıklarında ise karakteristik olarak volanter kas aktivitesi esnasında temporospasyal MUAP`nın değişim (velosity-hız) oranlarında ve frekans spektral kapsamında değişimler gözlenir.
LARENGEAL EMG`NİN KULLANIM ALANLARI
Larengeal EMG`nin kullanım alanları arasında intrensek kas aktivitelerinin zamanlamasının değerlendirilmesi, süperior ve rekürren larengeal sinir innervasyonun değerlendirilmesi ve merkezi sinir sistemi hastalıkları ile kas hastalıklarının belirtisi için genel kas aktivitesi örnekleme bulunur.
İntrinsek Kas Aktivitesinin Zamanlaması
Örnek vermek gerekirse tiroaritenoid kas vokalizasyon esnasında işitilebilir ses ortaya çıkmadan yaklaşık 350-500 milisaniye önce EMG aktivitesinde artma ortaya çıkar. Ses perdesi artıkça krikotiroid kas aktifleşir ve fonasyon ile posterior krikoaritenoid kas maksimal ateşleme oranına ulaşır. Fonasyon esnasında bir kasın normal olmayacak bir şekilde aşırı fazla ateşleme oranına sahip olması larenksin MSS kontrolündeki azalma belirtisidir. Buna verilecek olan örnek spasmodik disfonidir ki burada normal bireylerde aynı tip vokalizasyon esnasında minimal olarak aktif olabilen kaslarda yüksek amplitüd ve aşırı fazla oranda ateşleme oranı gözlenir.
Süperior ve Rekürren Larengeal Sinir (RLS) İnnervasyon-larının Değerlendirilmesi
Larengeal EMG`nin en sık kullanım alanı servikal travma, iatrojenik zedelenme ya da idiopatik paralizilerde larengeal sinir innervasyonlarının değerlendirilmesidir. Rekürren sinirin durumu hasta `i` sesi çıkarırken ya da Walsalva manevrası esnasında tiroarirenoid kas kayıtları esnasında normal MUAP aranarak değerlendirilir. Bu potansiyellerin bulunması motor ünitenin tümünün intakt olduğunun işaretidir. Buna karşılık fibrillasyon potansiyellerinin gözlenmesi innervasyon kaybının ve kötü prognozun bir işaretidir. Rekürren larengeal sinirin durumu hakkında daha ileri bilgi tiroaritenoid kas kontraksiyonu başlangıcından sonra duyulabilir vokaliziasyon baslangıcının ölçülmesi ile edinilebilir. Eğer bu interval uzamış ise hastada rekürren larengeal sinir nöropraksisi ya da güçsüzlüğü bulunabilir.
EMG`nin benzer bir kullanım alanı akut paralizi ile eksternal ya da internal larengeal travma sonrası ortaya çıkan klinik olarak immobil vokal kord fiksasyonun ayırd edilmesidir. Fiksasyon durumlarında normal EMG aktivitesi gözlemlenmelidir ve hasta fiksasyon nedeninin (posterior komissür stenozu, posterior glottik web vb.) cerrahi tedavisi için bir aday olabilir.
Daha güç olan bir problem ise mikst EMG bulguları varlığında (ör: MUAP`ın çok az ya da hiç gözlenmemesi ve aynı anda fibrillasyon potansiyellerinin olmaması) paralize larenkste vokal kord hareketinin dönüşünün tahmin edilmesidir. Bu durumda vagus nörografisi denenbilir fakat daha araştırma safhasındadır.
MSS ve Kas Hastalıklarının Değerlendirilmesi
Sadece larenksi tutan primer bir MSS ya da kas hastalığının gözlenmesi son derece nadirdir.Buna karşılık spasmodik disfoni ya da amiyotrofik lateral skleroz gibi bazı hastalıklar ilk olarak larenksi tutar ya da larengeal bulgularıyla karakterize olurlar.
Larengeal EMG çekiminde karşılaşılan önemli sorunlar arasında bizim respirasyon ve fonasyon esnasında bireysel intrensek larengeal kasların aktivitelerinin ince detaylarını anlamamızdaki yetersizlik ve motor ünitelerin bu şekildeki değerlendirilmelerinin sınırlandırılmasındakı aşırıya kaçmadaki eğilimizdir. EMG`deki kayıtlar kayıt tekniğinden, kullanılan elektrod tipinden ve elektrodların yerleştirilmesinden etkilenir. Örnek olarak kaslar yüksek frekans nöral aktiviteyi azaltan elektriksel filtre olarak görev yaparlar ya da düşük frekanslardaki aktivitenin EMG sinyali olarak algılanması için gerekli olan frekans aktivitesinin geçişini azaltan filtreler gibi davranırlar. Bu özellik sinyalin band genişliğini azaltır. Bu nedenlerden dolayı EMG`nin quantifikasyonu güç olur ve en iyi olarak aynı kas üzerinde relatif ölçümler kullanılarak uygulanır. Elektrodların yerlestirilmesinin verifikasyonu da bir diğer problem olarak karşımıza çıkar çünkü elektrodların yerleştirilmesi hem güçtür hem de bazen yanlış olabilir. Gerçeği söylemek gerekirse krikotiroid kastan diye yapılan ölçümlerin çoğu komşu strap kaslardan alınan kayıtlardır. Bu nedenle elektodların yerleştirilmesi test edeilecek olan kasın antisipe yanıtı kontrol edilerek test edilmelidir.
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır. Copyright 2015 - 2022 Tüm hakları saklıdır.ismetaslan.com.tr | Web Tasarım CMS Bilişim